Jdi na obsah Jdi na menu

Kde bereme živiny?-krátký souhrn

25. 2. 2016

A kde bereš bílkoviny?A co vápník?Železo?-typické otázky konvenčních strávníků,které slýcháme téměř neustále a dokola.Nemám pravdu?

Paradox je,že většina těchto lidí si myslí,že oni sami mají díky živočišným prodkutům všeho dostatek a hodně často tomu tak smozřejmě není.

 

Vegané si na svém stravování zakládají a starají se o dostatečný přísun pestré a vyvážené stravy.Jí dostatek čerstvého ovoce a zeleniny,které jim dodávají především vitaminy C a A a v menším množství i další živiny.

Také jí dostatek luštěnin a obilvin pro kompletní a vyvážené množství aminokyselin/bílkovin.A nebo si dají tofu.

Ořechy,semínka a oleje jíme pro zdravé tuky a vitamíny podporující zdravé vlasy,nehty,trávení a kůži/pleť.

Stejně tak vápník je důležitý nejen na kosti a zuby,ale na nehtech se též dost podepisuje.Ten získáváme z obohacených rostlinných mlék,máku,soji,fíků,vlašských ořechů,pomerančů,...

Železo je trochu problém,protože ho z rostlinné stravy hůře vstřebáváme.Máme tedy o torchu nižší hodnoty.Ale nejedná se o žádnou katastrofu.

Potom je tu vitamin D,který získáváme pouze ze sluníčka,nebo z hub na slunci sušených.Někteří vegané si dovedou tento vitamin přes léto nastřádat a v zimě jim nechybí a nemusí jej tedy ani suplementovat.

Narozdíl vitamin B12 suplementovat musíme,protože se získává pouze z živočišné stravy.Někdo má opět v sobě nastřádané dostatečné množství i na několik let a nepociťuje tak nedostatky.Ale suplementovat jej jen pro sychr,není na škodu.

Když už jsme u tohoto vitaminu,tak pochází z tzv. B komplexu,tedy skupiny vitamínů B.Tyto vitaminy (kromě B12) získáváme rozmanitou stravou.

 

To by byl krátký souhrn asi těch nejdůležitějších látek a vitamínů.Základem naší stravy,je rozmanitost jídelníčku,suplementace B12,dostatečný pitný režim a pohyb.Je super vidět vysportovaného vegana.Takový jsou podle mě zářným příkladem toho,že to bez živočišných produktů jde.A není to nic složitého :)

 

258301.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář