Výroba makového mléka
23. 2. 2016
Dostatečné množství vápníku jsem vždy řešila obohacenými mléky.Jenomže jejich koupě nevyjde moc levně.I 40Kč za rýžové mléko s kalciem v DM drogerii je nic moc cena.
A tak jsem se rozhodla pro výrobu svého vlastního mléka z vápníkového rekordmana,máku.Mák obsahuje až 1400mg vápníku na 100g,což je bombastické! I tak je ale dobré příjimat vápník z různých zdrojů (fíky,pomeranče,vlašské ořechy,soja,fazole,...)
Postupovala jsem podle návodu v knize Místo vejce banán.
Budeme potřebovat
• 1l vody
• 100g mletého máku
• mixér
• jemné sítko
• plátýnko
• nádobu na uskladnění
• něco na dochucení (datlový sirup,agáve,kakao,...)
Postup
Mák namočíme alespoň na 2 hodiny do 1l vody.Potom mixujeme asi 3 minuty.Cedíme nejdříve přes jemné sítko a potom přes plátno.Cedit musíme i několikrát,aby v mléku nebyly žádné zbytky semínek a mléko tak bylo čisté.
Nedoporučuje se skladovat dlouho a v teple.Ve spíži mi vydrželo necelé dva dny.Takže příště ho musím dát do ledničky...
Použila jsem dvě litrové lahve od mléka.Do každé jsem dala 100g máku a litr vody.Výsledné mléko mě vystačilo do jedné láhve.
Bohužel vlastníme jen ruční tyčový mixer,který se však dá připojit k malé uzavřené nádobě a mixovat tak menší porce.Tím pádem se mi mixování ztížilo,protože jsem musela dávky rozdělit na čtyři menší.
Nejpracnější je scedit všechna semínka.Použila jsem nejjemnější sítko a kapesník a i tak jsem našla na dně sklenice pár zrníček.
Mléko je třeba dochutit,např.datlovým sirupem.
Rodina se tomu strašně divila,že ta bílá tekutina je skutečně z máku.
Při výrobě mě pomáhala mladší sestra a dělala si srandu,když jsem vymačkávala mléko z kapesníku,prý že dojím mák :))
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář